• Mantelzorg en verzuim

    Het zorgen voor een naaste is een belangrijke oorzaak van verzuim bij medewerkers. Op dit moment is 18% van het verzuim mantelzorggerelateerd (bron: Stichting Werk & Mantelzorg). Eén op de vier medewerkers combineert een betaalde baan met mantelzorg. Naar verwachting loopt dit de komende jaren nog verder op. Dit komt o.a. door de toenemende vergrijzing, tekorten in de zorg én het gegeven dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen.

    Mantelzorg gaat niet alleen over de zorg voor ouderen, maar het speelt ook bij jonge gezinnen waar een kind met een beperking is.

    Volgens berekening van het RIVM zal de extra mantelzorg in 2040 voor een groot deel bij werkende mantelzorgers terecht komen. Dit wordt steeds meer een uitdaging voor werkgevers, HR-professionals en leidinggevenden.

    Hoe kun je zorgen dat werkende mantelzorgers minder uitvallen en zo goed mogelijk in balans blijven? Onze mantelzorgmakelaars ondersteunen werkgevers met een aanbod gericht op de mantelzorgers in jouw organisatie.

  • Kosten van burn-out

    Een medewerker die uitvalt door een burn-out is gemiddeld 300 dagen afwezig. Dit kost ongeveer € 300 per dag en dus € 90.000 in totaal.

    Buiten dit geeft verzuim ook productiviteitsverlies, verlies aan continuïteit en extra werkdruk voor collega’s.

  • Grijs verzuim: de stille kostenpost

    Grijs verzuim is een sluipend probleem waar veel werkgevers mee te maken hebben, maar vaak niet meteen herkennen.
    Bij grijs verzuim:

    • is een medewerker afwezig na ziekmelding.
    • is het onduidelijk of de medewerker echt ziek is.
    • kan het ook zijn dat de medewerker hier niet kan opbrengen om te werken, bijvoorbeeld door mantelzorgtaken en daaruit voortvloeiende overbelasting.

    Maar het kan ook gaan om medewerkers die wel aanwezig zijn op het werk, maar door persoonlijke omstandigheden – zoals mantelzorgtaken – niet op volle kracht presteren. Ze zijn er wel, maar niet écht.

    Grijs verzuim blijft vaak onder de radar, omdat werknemers niet klagen of zich niet ziekmelden maar intussen wel minder effectief zijn.

  • Ervaring van een locatiemanager

    Een locatiemanager kreeg te maken met een medewerker die overbelast raakte door de combinatie werk en mantelzorg. De vrouw viel langdurig uit nadat de zorg voor een chronisch ziek kind haar te veel was geworden. Verantwoordelijkheid voor het werk trok aan de ene kant, het kind aan de andere kant. Het kind won, en niemand was gelukkig.

    De hulp van de mantelzorgmakelaar bracht de doorbraak. Die ging met de medewerker in gesprek – over zorg, welzijn, wonen, werk en financiën. Er bleken tal van oplossingsrichtingen te zijn. Dat was een hele opluchting. Niet lang daarna is deze medewerker weer begonnen, tot vreugde van iedereen, inclusief haarzelf.

    De crux zit in de onafhankelijkheid en de aandacht, denkt de locatiemanager. De mantelzorgmakelaar biedt een vrijplaats en luistert zonder oordeel.
    Een bedrijfsarts of bedrijfsmaatschappelijk werk wordt toch gezien als ‘gestuurd door de werkgever’.

Als werkgever is het belangrijk om deze signalen te herkennen en ondersteuning te bieden. De mantelzorgmakelaar kan hierin een cruciale rol spelen. Door begeleiding en praktische hulp te bieden, kunnen medewerkers werk en zorgtaken beter in balans houden. Zo wordt niet alleen de druk op de mantelzorger verlicht, maar wordt ook het risico op uitval en verzuim verlaagd. Een win-win situatie voor zowel werknemer als werkgever!