Onze mantelzorgmakelaars kunnen op verschillende manieren aan de slag:
-
Op individueel niveau
- De medewerker kan zijn verhaal kwijt bij de mantelzorgmakelaar. Deze is onafhankelijk, de privacy van de medewerker is altijd gewaarborgd.
- De mantelzorgmakelaar biedt een luisterend oor en geeft ondersteuning bij regeltaken op het gebied van zorg, welzijn, wonen, werk en financiën.
- De medewerker krijgt oplossingsrichtingen aangedragen en kiest welke het meest passend zijn. De mantelzorgmakelaar organiseert waar nodig de zorg en regelt voorzieningen.
- Ook kunnen medewerker en mantelzorgmakelaar in gesprek gaan met de leidinggevende over (tijdelijke) maatwerkoplossingen. De medewerker wordt daardoor beter inzetbaar op de werkvloer.
-
Op organisatorisch niveau
De mantelzorgmakelaar adviseert en ondersteunt de werkgever bij:
- Het creëren van bewustwording en draagvlak rond het thema werk en mantelzorg.
- Het ontwikkelen en uitvoeren van mantelzorgvriendelijk beleid.
- Het terugdringen van (mantelzorggerelateerd) ziekteverzuim.
- De inzet van middelen als brainstormsessies, workshops, mantelzorgspreekuur, laagdrempelige inzet van een mantelzorgmakelaar.
Ervaring van een HR-business partner
Een werkgever heeft mantelzorgvriendelijk beleid ontwikkeld en wil daardoor een aantrekkelijke werkgever zijn. Maar hoe merkt de medewerker dat in de praktijk?
De HR-business partner heeft zelf mantelzorgtaken. Het contact met de mantelzorgmakelaar die zij privé heeft ingeschakeld, brengt haar op een idee. Zou die mantelzorgmakelaar ingezet kunnen worden binnen haar organisatie? Als werknemers met zorgtaken daar kunnen aankloppen, blijft de privacy gewaarborgd, maar komt er wel een oplossing voor grijs verzuim.
Na een oriënterend gesprek werd het plan gesmeed. Op intranet staat een oproep om over je struggels rond werk en mantelzorg contact op te nemen via een specifiek mantelzorg-mailadres. De mantelzorgmakelaar maakt binnen 24 uur een afspraak voor een intakegesprek en de 1 op 1 ondersteuning begint. De werkgever komt zo niet ‘achter de voordeur’ en de werknemer voelt zich vrij om de problemen op tafel te leggen. Win-win voor alle partijen en preventie is de betere oplossing.